Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Π α ι χ ν ί δ ι α 

Παιδί και παιχνίδι είναι δύο λέξεις που συνεπάγεται η μία την άλλη.

Με αφορμή την ενότητα της Γλώσσας «Παιχνίδια» αποφασίσαμε να παίξουμε. Στην αρχή τα παιδιά  έφτιαξαν ιστορίες με παντομίμα… και φυσικά το γέλιο ήταν άφθονο!!!





Και συνεχίσαμε με διαγωνισμό στα επιτραπέζια παιχνίδια…





Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Το βιβλίο των δεκαδικών αριθμών


Μετά το βιβλίο των κλασμάτων, ήρθε και το βιβλίο των δεκαδικών για τους μαθητές της Ε’ τάξης. Καλό διάβασμα!!!
ideesgiadaskalous.blogspot.gr 

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη

Ο καιρός ανοιξιάτικος, έτσι όπως κάθε χρόνο τιμήσαμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. Μασκαρευτήκαμε, ψήσαμε σουβλάκια και διασκεδάσαμε.


Ο σύλλογος γονέων του σχολείου μας έδωσε το δωράκι του στο τυχερό μαθητή της Β’ τάξης Δ.Γ.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τσικνοπέμπτη

Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και 
της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. 
Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Διατροφής συνέχεια

Συνεχίζοντας το ταξίδι στην διατροφή, μιλήσαμε για τις ομάδες τροφών.

Στόχος μας ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά σε ποια ομάδα ανήκουν τα τρόφιμα.


Στη συνέχεια και πριν ασχοληθούμε με κάθε ομάδα ξεχωριστά διασκεδάσαμε λίγο με αινίγματα σχετικά με τη διατροφή



Ε2 τάξη 


Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Συμβόλαιο δανειστικής βιβλιοθήκης

Μετά την επίσκεψή μας στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, αποφασίσαμε κι εμείς να ορίσουμε κανόνες για την μικρή δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης μας.
               
                                                                                                              Τάξη Ε2


       Συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι

 Τι πρέπει να ξέρουμε για να μπορούμε να μαθαίνουμε τα μαθήματά μας:


· γρήγορα
· με λίγο κόπο
· και καλά (δηλαδή να μην ξεχνάμε εύκολα)
 

Γενικά:

1. Πρέπει να έχουμε κοιμηθεί αρκετά καλά το βράδυ (8-9 ώρες) επειδή ένα ξεκούραστο μυαλό μαθαίνει γρήγορα και καλά.

2. Πρέπει να μη διαβάζουμε αργά το βράδυ, επειδή το διάβασμα που κάνουμε τότε “πάει χαμένο”, δεν μπορούμε να προσέξουμε όσο πρέπει και ξεχνάμε εύκολα.


 Ειδικά:

1.  Πριν αρχίσουμε το διάβασμα φτιάχνουμε ένα μικρό πρόγραμμα για το τι έχουμε να κάνουμε ακριβώς για την άλλη μέρα. Μετά τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι τετράδια και βιβλία σχετικά με ένα μόνο μάθημα.
 2.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν διαβάζουμε δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο διαβάζουμε (π.χ. δεν παίζουμε με τα μολύβια, δεν κοιτάμε από το παράθυρο, δεν σηκωνόμαστε κάθε λίγο από το γραφείο, δεν μας ενδιαφέρει ποιος τηλεφωνεί κλπ.)
 3.  Καλύτερα να αρχίσουμε με το πιο δύσκολο μάθημα γιατί είμαστε ακόμη ξεκούραστοι και μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες πιο εύκολα απ’ ότι αν είμαστε κουρασμένοι.
 4.  Όταν τελειώνουμε ένα μάθημα, μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε διάλειμμα 10-15 λεπτά. Είναι καλό να βγούμε από το δωμάτιο και να χαλαρώσουμε λίγο. Πρέπει όμως να κοιτάμε το ρολόι, ώστε να γυρίσουμε πίσω για να συνεχίσουμε “τη δουλειά μας”, το διάβασμα.
 5.  Αν έχουμε απορίες ή ερωτήσεις, να προσπαθούμε πρώτα μόνοι μας, με όλες μας τις δυνάμεις και μετά να ζητάμε βοήθεια. Τα μαθήματά μας είναι δικό μας απολύτως θέμα και είναι φτιαγμένα για παιδιά της ηλικίας μας. Πρέπει πρώτα να βάλουμε τα δυνατά μας και να μην εξαρτιόμαστε από τους γονείς μας.
 6.  Όταν έχουμε να προετοιμαστούμε για ένα διαγώνισμα, ο καλύτερος τρόπος για να “γράψουμε” καλά είναι να αρχίσουμε μερικές μέρες πριν. Δηλαδή κάθε μέρα, μετά το διάβασμα των μαθημάτων για την άλλη μέρα, να αφιερώνουμε 20-30 λεπτά για επαναλήψεις της ύλης του διαγωνίσματος.


Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε πως:
 

·  όσο περισσότερες μέρες πριν αρχίσουμε όσες περισσότερες επαναλήψεις κάναμε, τόσο καλύτερα θα απαντήσουμε στο διαγώνισμα.

·  πολύ εντατικό διάβασμα μια μέρα πριν κουράζει, μας ζαλίζει, “δεν μένει στο μυαλό μας” (στη μνήμη μας) αυτό που διαβάσαμε πραγματικά και την ώρα του διαγωνίσματος μπορούμε να αποτύχουμε.
 

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες, θα μαθαίνετε:
 ·  πιο γρήγορα
·  με λιγότερο κόπο
·  και καλά 

Πηγή: kidlab.gr

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014


Το περίφημο κόμικ Ιθάκη του Καβάφη τώρα στα ελληνικά!

Το ποίημα του Καβάφη "Ιθάκη" σε ένα μικρό, τέλειο κόμικ.

H επιμέλεια στα ελληνικά του κόμικ έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Προκοπίου.












Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ένα μικρό βιβλιαράκι για τα κλάσματα



Επανερχόμαστε στα κλάσματα

Σκεφτήκαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε όσα έχουμε μάθει μέχρι τώρα για τα κλάσματα σε ένα μικρό βιβλιαράκι για να τα θυμόμαστε και να τα καταλαβαίνουμε καλύτερα